Cum poți să redirecționezi online cei 2% – 3,5% prin Spațiul Privat Virtual de la ANAF [Video]

Diana Moraru
l
7 martie, 2020
Spatiul Privat Anaf pentru persoane fizice

Later edit: termenul de depunere a formularului 230 a fost prelungit până la 30 iunie 2020 prin OUG 69/2020, Art. IV. Deși articolul nu menționează în mod direct declarația 230, prelungirea termenului în ordonanța de urgență s-a făcut prin referire la modificarea actului normativ anterior.

În anul 2020 procedura de depunere a declarațiilor 230 a fost modificată de ANAF pe 27 ianuarie 2020 și recent pe 5 martie 2020. Astfel, în calitate de salariat poți redirecționa un procent diferit din impozitul tău pe venit :

  • 2% pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019, conform deciziei din 29 ianuarie 2019 (OPANAF 50/2019 ). Acest procent poate fi de 3,5% doar pentru acele asociații sau unități de cult furnizori de servicii sociale
  • 3,5% pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019, conform deciziei din 27 ianuarie 2020 (OPANAF 147/2020). Acest procent se aplică pentru toate ONG-urile și unitățile de cult

Decizia recentă ANAF din 5 martie 2020 (OPANAF 614/2020) aduce o simplificare a metodologiei față de decizia din ianuarie a acestui an. Astfel, dacă până la data de 5 martie era necesar să fie depuse 2 formulare 230 de fiecare salariat în parte: unul pentru perioada ianuarie-martie 2019 și celălalt pentru perioada aprilie-decembrie 2019, conform noii decizii ANAF, după data de 5 martie trebuie depus un singur formular ANAF. Noul formular cuprinde cuprinde două secțiuni separate pentru cele două perioade ale anului 2019.

Referitor la varianta de depunere online, avem și aici diferențe față de anul trecut. Dacă în anul 2019 trebuia completat un formular online în platforma Spațiul Privat Virtual, anul acesta trebuie să descărcăm PDF-ul editabil, să-l completăm și apoi să-l urcăm în platformă.

De ce să alegi varianta de depunere online a declarației 230? Poți completa declarația 230 online în câteva minute și câștigi astfel timp și scutești și un drum către ANAF sau oficiul poștal.

Totuși pentru deschiderea contului SPV este necesară, la început, o singură deplasare la orice sediu ANAF, ca procedură de securitate, pentru a verifica că datele cu care te-ai înscris în formularul online sunt datele tale reale și nu ale unei alte persoane. Poți citi articolul nostru despre deschiderea unui cont SPV pentru a afla toate detaliile.


Redirecționare online a 2% sau 3,5% din impozitul pe venit


Te invităm să urmărești video-ul de prezentare a pașilor de urmat sau să citești mai jos instrucțiunile în varianta scrisă.Descarcă PDF-ul editabil de pe pagina de descărcare declarații ANAF. Alege ultima variantă a documentului conform deciziei din 5 martie și descarcă formularul din spatele linkului „Soft A”. Poți descarca direct formularul 230 PDF editabil urmând acest link.

Completează secțiunea I. din document cu datele tale: nume, prenume, cod de identificare fiscală (este vorba de CNP-ul tău) și adresa.

Bifează secțiunea II.A.1. (perioada ianuarie-martie) dacă redirecționezi pentru un ONG sau o unitate de cult care nu sunt furnizori de servicii sociale sau secțiunea II.A.2. pentru ONG-uri / unități de cult care oferă servicii sociale. Bifează „Entitate nonprofit/ Unitate de cult” și introdu datele asociației respective / unității de cult.

Selectează butonul albastru „Adaugă destinație” și introdu din nou datele asociației / unității de cult selectând de data aceasta secțiunea II.B. (perioada aprilie-decembrie).

Apasă butonul verde „Validează formularul” și salvează documentul pe calculatorul tău.

Mergi la adresa ANAF https://formularespv-pf.anaf.ro/, loghează-te cu datele tale din SPV și încarcă documentul salvat cu datele tale și ale ONG-ului / unității de cult către care vrei să donezi cei 2%-3,5%.

După ce încarci documentul online și primești pe mail mesajul de confirmare trebuie să mergi la adresa: https://www.anaf.ro/StareD112/ pentru a verifica dacă documentul tău este valid sau nu. Aici va trebui să treci indexul de încărcare primit pe mail (este diferit de numărul pe care îl primești după încărcarea documentului) și CNP-ul tău.

Dacă apare mențiunea „Documentul este valid” atunci înseamnă că ai trimis cu succes formularul 230 de redirecționare a 2% – 3,5% din impozitul pe venit pentru anul 2019.

Poți descărca recipisa pentru trimiterea documentului sau poți aștepta câteva ore să o primești în secțiunea „Mesaje” din contul tău SPV. În al doilea caz vei primi o notificare pe email în momentul în care recipisa este disponibilă pentru descărcare în contul tău.

De asemenea tot pe email vei primi o notificare în momentul în care o copie a declarației tale va fi disponibilă pentru vizualizare în contul tău SPV.

Dacă totuși îți dorești să descarci varinta imprimabilă a formularului 230 și să-l depui direct la ANAF sau prin poștă poți folosi acest link. Te invităm să găsești pe pagina noastră un model completat cu datele noastre. Atât varianta online cât și cea imprimată pot fi transmise către ANAF până la data de 30 iunie 2020.

Folosești deja opțiunea de la ANAF pentru transmiterea online a declarațiilor 230? Sau vrei să-ți deschizi un cont în Spațiul Privat Virtual? Cum a decurs interacțiunea ta cu aceste serviciu propus de ANAF? Lasă-ne impresiile tale în comentariile de mai jos.

Programele noastre

Ultimele articole

Diana Moraru

Economist de profesie, Diana este pasionată de citit și călătorii. De asemenea își dedică o parte a timpului liber pentru a studia cursuri de dezvoltare personală și pentru a face voluntariat pentru ONG-uri.

Alte articole

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele articole publicate pe Citizen Act!

Mulțumim! Te-ai înscris cu succes la newsletter-ul Citizen Act.