2 aplicații STB pentru București, InfoSTB și B-pay. Află în timp real când sosește autobuzul și plătește online biletul

Diana Moraru
l
4 februarie, 2020
aplicații mobile STB București

Locuiești în Drumul Taberei și ai nevoie să eficientizezi timpul pe care îl petreci zilnic cu naveta până la birou? Ai o întâlnire sau un interviu la care vrei să ajungi la timp și să nu întârzii? Pentru linia pe care o folosești timpul între două autobuze este lung și ai vrea să nu aștepți în stație? Sau pur și simplu ai mai multe variante de a ajunge acasă și vrei să știi dacă primul sosește în stație autobuzul sau tramvaiul?

Ai nevoie de bilet pentru o călătorie cu autobuzul și cel mai apropiat punct de vânzare a biletelor STB este închis? Te grăbești să prinzi autobuzul și nu vrei să stai la coadă pentru cumpărarea unui bilet? Ți-a expirat abonamentul și trebuie să ajungi la serviciu dimineața devreme înainte de deschiderea ghișeelor de bilete?

Pentru toate aceste întrebări ai acum la dispoziție 2 aplicații STB:

  • InfoSTB
  • B-pay

1. Aplicația InfoSTB: planifică-ți călătoria în București

Lansată în aprilie 2019 și actualizată în luna decembrie 2019, aplicația InfoSTB îți permite să vezi la secundă în cât timp ajunge autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul în stație.

Poți folosi aplicația în mai multe moduri:

  • găsește traseul de urmat pentru a ajunge la o anumită destinație
  • află în timp real, cu o precizie de secundă, când sosește un mijloc de transport în stație
  • poți vizualiza pe hartă traseul unei linii
  • poți cumpara un bilet prin SMS

Dacă pentru găsirea unui traseu există și alte aplicații, precum Moovit, pentru aflarea timpului real de sosire a unui autobuz în stație aplicația este de real ajutor. Poți să-ți planifici timpul astfel încât să nu aștepti în stație. Aplicația afișează sosirile pentru fiecare stație individual, astfel încât trebuie să fii atent să selecționezi stația pe direcția care te interesează. În principiu, pentru fiecare stație sunt afișate două puncte pe hartă: unul pentru traseul dus și celălalt pentru traseul de întoarcere.

stații dus întors STB
Selectarea punctelor pe hartă pentru traseul dus și pentru cel de întors

Din luna decembrie 2019, aplicația a integrat și liniile de metrou, totuși din motive de securitate, timpii afișați pentru metrou nu sunt cei reali ca în cazul transportului la suprafață ci cei din planificare.

Dezvoltatorii aplicației continuă să o dezvolte cu noi funcționalități și ai posibilitatea de a trimite feedback-ul tău și sugestiile tale de îmbunătățire a aplicației pe forumul STB.


2. Aplicația B-pay: plătește online biletul sau abonamentul pentru transportul în comun

Lansată în ianuarie 2020, aplicația B-Pay îți permite să plătești de pe mobil, cu cardul bancar:

  • biletul de autobuz/tramvai/troleibuz
  • abonamentul lunar sau alte tipuri de abonament
  • biletul pentru linia specială City tour

Dacă achiziționezi un singur bilet de 1,3 lei valabil pentru o singură linie trebuie să știi că biletul este valabil 60 de minute de la efectuarea tranzacției. În acest moment nu este posibilă achiziționarea biletelor în avans pentru liniile obișnuite.

plata online a biletelor și abonamentelor STB

În mod asemănător, pentru achiziționarea abonamentelor, acestea devin automat active după efectuarea tranzacției și astfel momentul plății online este prima zi de validitate a abonamentului.

În mod excepțional, pentru linia specială City tour se pot achiziționa biletele în avans și ele trebuie validate în aplicație în momentul urcării în autobuz.

STB atrage atenția călătorilor că utilizarea aplicației presupune ca utilizatorul să aibă bateria telefonului încărcată pentru a putea face dovada plății biletului / abonamentului în eventualitatea unui control.

Ai folosit deja aceste aplicații STB în București? Te-au ajutat în planificarea călătoriei tale?

Programele noastre

Ultimele articole

Diana Moraru

Economist de profesie, Diana este pasionată de citit și călătorii. De asemenea își dedică o parte a timpului liber pentru a studia cursuri de dezvoltare personală și pentru a face voluntariat pentru ONG-uri.

Alte articole

0 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele articole publicate pe Citizen Act!

Mulțumim! Te-ai înscris cu succes la newsletter-ul Citizen Act.